מתפ"ש

עזה

מת"ק עזה

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: לי ביילין


סמ"ר ג'ייקוב אבנר, שעלה כשהיה בן 16 לישראל מארה"ב, מש"ק תיאום וקישור המשרת במעבר ארז, ישב איתי וסיפר לי קצת על התפקיד המרתק שלו. מה משמעות תפקידו, מי עובר במעבר, איך עוברים במעבר ואיך זה בנוסף לכל לעלות לארץ לפני הגיוס? המשיכו לקרוא כדי לגלות>>>

מי אתה?

"אני ג'ייקוב אבנר, בן 21. עליתי מטקסס, ארה"ב, כשהייתי בן 16 במסגרת תכנית נעל"ה (נוער עולה לפני הורים).

מסגרת נעל"ה היא מסגרת שמעלה בני נוער בגילאים של תיכון לפנימיות בארץ. בסופה יש אפשרות לעשות עלייה".

 

העלייה לארץ

ג'ייקוב מספר שהוא שמע על תכנית 'נעל"ה' בזכות אביו. "הוא שמע את זה בבית הכנסת שלנו. אם הוא לא היה מספר לי לא הייתי יודע על זה והחיים שלי היו שונים לגמרי ממה שהם היום".

ג'ייקוב החליט לעלות לארץ כי הבין שזו ההזדמנות שלו לחיים טובים יותר ממה שהיו לו שם. "לא התחברתי לאנשים, לאווירה ולהוויה החינוכית. הרגשתי לא מוכן לאוניברסיטה אז רציתי לחפש משהו אחר". לקראת העזיבה היו לו הרבה חששות, אך כל החששות שהיו לו לפני בקשר לעלייה עברו מהר מספר ג'ייקוב ומוסיף בהתלהבות- "אני הרבה יותר שמח פה".

 

תמיד ידעת שאתה רוצה להתגייס?

ג'ייקוב משתף כי בהתחלה לא ידע אם מצא את המקום שלו ואם הוא תמיד ישאר פה, הוא הבין את זה בפעם הראשונה כשחזר הביתה למשפחה שלו בארה"ב. "זאת הייתה הפעם הראשונה שהרגשתי מה זה להיות בטקסס שוב והבנתי שאני חייב להישאר בישראל ולהתגייס לצה"ל, זה היה מובן מאליו מבחינתי".

 

איך זה להיות חייל בודד בצבא? (לכתבה על זכויות חיילים בודדים)

רוב החששות של ג'ייקוב נבעו מהתחלה חדשה לבד במקום חדש והפחד להיות בודד, "להיות חייל בודד זה מאתגר" מספר ג'ייקוב, "המעטפת שמקבלים מהצבא במסגרת תנאי השירות עוזרת לי המון ומאפשרת לי את החוויות שיש לי ואת השירות שיש לי. אני לא יודע איך הייתי מסתדר בלי התמיכה הזאת".

ג'ייקוב משתף אותי על חלק מהטבות תנאי השירות שהוא מקבל; השכרת דירה במימון צבאי ושמונה ימים בשנה בהם המשפחה יכולה לבוא לבקר אותו. בנוסף, חלק מהמענקים הם שלושים יום שבהם יש אפשרות לבקר בחול את המשפחה ולקיים יום סידורים פעם בחודשיים. מקבלים תווי קנייה ומענקים שמאפשרים שירות הרבה יותר נוח. "מורגש שעוטפים אותך פה בתמיכה לא רק בהיבט הנפשי אלא גם בהיבט הממשי" סיפר ג'ייקוב בהתרגשות.

 

אתה בקשר עם חברים שלך מחו"ל?

רוב החברים של ג'ייקוב כיום הם ישראלים- חברים שהכיר בזכות השירות בצבא. ג'ייקוב מספר שהוא נשאר בקשר רק עם חבר אחד מהבית בטקסס, כשהם מדברים - זה מרגיש כאילו הוא לא עזב אף פעם.

בהתחלה מספר שהיה לו קצת קשה בגלל המרחק מהמשפחה. בעקבות החוויות והמסע שעבר ועודו עובר- אחותו הקטנה, רבקה, עלתה בעקבותיו לארץ. רבקה סיימה עכשיו את תכנית 'נעל"ה וגם היא תתגייס בקרוב, "אני בקשר טוב עם ההורים שלי, כל עוד אני שמח - הם שמחים, יש לנו סיסמה 'אם אין חדשות זה חדשות טובות' - אם אין לי מה לספר כנראה ששום דבר מעניין לא קרה וזה בסדר גמור, אם היה קורה משהו הייתי מספר להם. אני מאושר שאחותי כאן איתי בארץ. היא מקרבת אותי למשפחה ואני מרגיש שאני מגלה לה עולם חדש פה בארץ ישראל".

 

מעבר ארז

מעבר ארז זה המעבר הרגלי היחיד בין עזה לישראל, התפקיד של ג'ייקוב הוא לתאם את הכניסה והיציאה של האנשים במעבר ארז. קיימים הרבה גורמים במעבר- אזרחים שמתפעלים אותו, המקבילים הפלסטינים של הוועדה האזרחית שיושבים בצד השני של הגבול, כוחות הביטחון וחיילים. מנהלת התיאום והקישור היא הגורם הקובע מי נכנס על פי קריטריונים קבועים והחיילים העומדים במעבר פועלים על פיהם.

 

קצת על הקורס

הקורס מתקיים במחנה גדעונים, אורכו שישה שבועות, לומדים בקורס על מבנה היחידה, ההיסטוריה של השטחים ותכנים כמו תכנית ההתנתקות, הסכם אוסלו ובעיקר את השפה הערבית.

אחרי הקורס אפשר להשתבץ במת"ק (מנהלת תיאום וקישור) עזה או בקריה, יש בסיסים באיו"ש, או במנהל האזרחי. בנוסף, יש 8 מת"קים ששם מתנהלת העבודה בשטח.

 

מה למדת מהתפקיד שלך?

במסגרת התפקיד עובדים עם הרבה גורמים, לכל גורם קיים סדר העדיפויות שונה "הדבר העיקרי שלמדתי מהתפקיד זה לתעדף את הדברים, למדתי איך לעבוד תחת לחץ על בסיס קבוע. אני אוהב לקרוא לתפקיד שלנו חמ"ל מבצעים כי תמיד המחסום עובד, תמיד אנחנו בפעילות.

העבודה עם כל כך הרבה גורמים מאתגרת ויכולה להיות מבלבלת בהתחלה אבל לומדים להתמודד ולשלב הרבה דברים במקביל".

 

האתגרים בתפקיד

בקורס תיאום וקישור לומדים ערבית, "השפה היתה הקושי המרכזי שחוויתי, לא ידעתי בכלל ערבית לפני הקורס. והאמת, שגם בעברית לא שלטתי… רוב החיילים שהיו איתי בקורס, שפת האם שלהם היא עברית. מאחר וערבית ועברית הן שפות דומות, היה להם יותר קל בלמידת השפה הערבית. בקורס הייתי צריך להתמודד עם הקושי של ללמוד 2 שפות חדשות לגמרי. זה לקח הרבה זמן אבל אני תירגלתי הרבה ולמדתי מהמפקדים בקורס וכן במהלך כל השירות אני עדיין לומד את שתי השפות". מהדברים של ג'ייקוב אפשר ללמוד שאין דבר העומד בפני הרצון!

 

מה התוכניות שלך לחיי האזרחות?

"אין לי ספק שאחרי השחרור אני אשאר בארץ, השירות הצבאי גרם לי להבין שזה באמת הבית שלי ופה אני מרגיש הכי שייך. אני חושב על עבודה במשרד החוץ, התפקיד נתן לי הרבה ניסיון ובזכותו אני יודע מה זה לעבוד עם גורמים שונים, שפות שונות ותרבויות שונות".

 

טיפ מג'ייקוב

ג'ייקוב ממליץ לבוא בגישה פתוחה ולהיות מוכן ללמוד הכל מכולם ולשאוף לדעת עוד כל הזמן.

"אני פה שנתיים וחצי וכל יום אני לומד משהו חדש, זה מוסיף המון לשירות, בזכות הצמא שלי לידע אני לוקח איתי הרבה דברים הלאה להמשך החיים מהצבא".

 

 

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

ראיון עם מש"קית תיאום וקישור במת"ק ג'נין
הטובים לטכני