זכויות וחובות

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: אתר מתגייסים


צה"ל מתייחס באפס סובלנות למקרים של הטרדה ואלימות מינית.

מהי הטרדה מינית?

הטרדה מינית לפי פקודות מטכ"ל הצבאיות הינה כל פעולה פיזית או מילולית בעלת אופי מיני המופנית כלפי אדם שהפעולה אינה רצויה לו. צה"ל מתייחס באפס סובלנות לאירועי הטרדה מינית ופגיעה על רקע מיני ומטפל בחומרה בכל מקרה המועבר לגורמים האחראים על כך.

אילו מעשים מוגדרים כהטרדה מינית לפי פקודות המטכ"ל?

- סחיטה באיומים כשהמעשה שהאדם נדרש לעשות הוא בעל אופי מיני.
- הצעות מגונות
- מעשים ודיבור בעלי אופי מיני
- ניצול יחסי מרות
- התייחסות מבזה למינו, מיניותו או לנטייתו המינית של האדם

מתי זה בסמכותו של הצבא להעניק לי סיוע?

צה"ל אמון על בטחונם של חייליו, גם בסוגייה הפיזית וגם בסוגייה הנפשית. לכן, גם אם המקרה נעשה בנסיבות או במקום אזרחי וגם אם התוקף אינו חייל תוכל לקבל סיוע מהצבא. 

למי פונים במקרה של הטרדה מינית?

- ניתן לפנות למפקדיך הישירים שבעזרת ממונת היוהל"ם (יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר) ביחידה הם יטפלו בנושא. על המפקדים לשמור על סודיות ולגלות רגישות. בנוסף, ישנו איסור חמור על המפקדים לשדל את החייל/ת להגשת תלונה או להניא ממנה באופן מכוון.
- באפשרותכם לפנות לרופאים או לקציני בריאות הנפש על מנת לקבל סיוע מהם
- במידה ואינכם מרגישים בנוח לפנות למפקדיכם הישירים, ניתן לפנות למרכז מהו"ת לקבלת עזרה בטלפון - 03-9482600. קו זה פתוח לשיחות בכל שעה.

חשוב להדגיש כי ההחלטה למי לפנות לעזרה תלויה אך ורק ברצון האישי של החייל/ת הנפגע/ת.

מהו מרכז מהו"ת?

מרכז מהו"ת הינו מרכז התמודדות ותמיכה אשר מספק סיוע נפשי לחיילים וחיילות אשר נפגעו על רקע מיני, אלימות במשפחה או היריון בלתי מתוכנן, במהלך שירותם הצבאי או טרום גיוסם. הסיוע לחייל/ת ניתן באמצעות ליווי, תמיכה וטיפול רגשי. הפנייה למהו"ת יכולה להיעשות בצורה סודית, ללא צורך בהפניה מכל סוג שהוא והיא אינה דורשת בהכרח הגשת תלונה. המרכז ממוקם בחר"פ צריפין ומקבל אליו חיילים מכלל יחידות צה"ל בתיאום מראש.

מה כולל הטיפול במרכז? מרכז מהו"ת מציע טיפול ריגשי, הכולל הדרכה, ייעוץ וליווי אישי של קציני בריאות נפש מוסמכים אשר מתמחים בטיפול במקרי הטרדה ואלימות. בנוסף, המרכז מסייע לחיילות ולבני זוגם לעבור בצורה קלה הליכים ווועדות צבאיות הנוגעים לנושא של הפסקת הריון או שמירתו וכן הפסקת השירות הצבאי בעקבות ההתעברות.

האם יש צורך באישור קצין על מנת להגיע לפגישה במרכז מהו"ת?

הטיפול במרכז מהו"ת אינו מותנה באישור מפקד ואין בסמכותו לאסור עליכם את ההגעה וקבלת הטיפול במרכז. במידה ואתם בוחרים שלא לשתף את המפקדים, תוכלו לקבל מהמרכז אישור שנכחתם בהפניה רפואית אשר יצדיק את היעדרותכם ולא יחשוף את הסיבה האמיתית בגינה הגעתם לחר"פ. למרות זאת, יש צורך לצלצל ולתאם מראש את הגעתכם.

רק מי שתבחרו לשתף! המטפלים והמטפלות במרכז מהו"ת ישמרו על סודיות מוחלטת ולא יערבו גורמים נוספים מבלי שתבקשו זאת. בנוסף, מפקדיכם הישירים מחוייבים גם הם לחיסיון וחלה עליהם החובה לשמור את פרטי המקרה בסודיות, אפילו אם תגישו תלונה.

בחרתי להגיש תלונה. איך אני עושה זאת?

בצה"ל קיים איסור חמור על הטרדה ופגיעה מינית שניתן להעמיד את העובר עליו לדין פלילי. בהתאם, לכל חייל וחיילת יש את הזכות להגיש תלונה על האדם המטריד למשטרה הצבאית החוקרת (מצ"ח). את התלונה ניתן להגיש במספר דרכים אך אם תבחרו להגיש אותה בסיוע מרכז מהו"ת, תוכלו לקבל ליווי צמוד מעובדת סוציאלית מהמרכז במהלך כל שלבי ההליך המשפטי.

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

נציב קבילות החיילים
נהלי ההופעה והלבוש בצה"ל