זכויות וחובות

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: אתר מתגייסים


לאחר הגיוס לצה"ל תעברו מקופות החולים האזרחיות לטיפולה של המערכת הרפואית הצבאית. חיל הרפואה של צה"ל מציע שירותי רפואה רבים בנוסף למקרים דחופים כמו מחלה או פציעה. אז מה זה מרפ"א? איך תוכלו להיפגש עם רופא מומחה? אילו אביזרים תוכלו לקבל בחינם? במיוחד לקראת גיוסכם, ריכזנו את כל מה שכדאי לדעת על שירותי הרפואה הכללית בצה"ל.

הפניות לרופא מומחה

את ההפניה לבדיקה אצל רופא מומחה תוכלו לקבל לאחר פגישה מסודרת עם רופא היחידה, והיא תקפה למשך ארבעה חודשים. רובם של הרופאים המומחים נמצאים במרפאות האזוריות (מרפ"א) אך ישנם כאלה הנמצאים במרפאות יחידה גדולות של בסיסים מרכזיים. אם אין תורים פנויים למרפאות האזוריות, תהיה באפשרותכם לקבוע תור לבית חולים אזרחי הנמצא בהסדר עם חיל הרפואה.

את זימון התורים ניתן לבצע דרך החשבון האישי שלכם במחשב הצבאי או דרך מוקד "מכל הלב" של חיל הרפואה בטלפון שמספרו 03-9489999 פעיל 24/7. במוקד ניתן להתייעץ לגבי כל נושא רפואי, פרט לשבתות ובחגים, בהם המענה יהיה עבור מקרים דחופים בלבד.

מרפ"א

מרפ"א היא למעשה מרפאה אזורית ומשמשת כמעין בית חולים צבאי, אליה מגיעים בעיקר לצורך בדיקת רופא מומחה. המרפאות האזוריות, כשמן, ממוקמות בארבעת הערים המרכזיות בישראל ומרכזות אליהן את כלל המחוז. כל טיפול רפואי שמעבר לבדיקה של רופא כללי במרפאת היחידה יתבצע במרפ"א, בין אם מדובר בהתייעצות עם רופא מומחה, טיפול בעצם שבורה או אפילו ניתוח. המרפאות האזוריות של חיל הרפואה (חר"פ):

  • מרפ"א צפון – בי"ח 10 (חיפה)
  • מרפ"א מרכז – מחנה צריפין (ראשון לציון)
  • מרפ"א דרום – מחנה נתן (באר-שבע)
  • מרפ"א בירה – מחנה עופרית (ירושלים)

פטורים

פטור הינו למעשה הקלה כלשהי עקב מצב רפואי המחייב אותה. חייל יקבל פטור באופן אישי על מנת שיוכל להמשיך את עבודתו בצורה תקינה מבלי לפגוע בבריאותו. הפטור יכול להיות זמני עקב מצב חולף ויכול להיות קבוע עד השחרור. היחיד שבאפשרותו להעניק פטור הוא רופא צבאי מוסמך, ולפעמים הוא ייתן הפניה לרופא מומחה לבדיקה מקצועית נוספת.

יש לזכור כי המלצות מרופאים אזרחיים שתקבלו טרם הגיוס יתקבלו כהמלצה בלבד, אך  חשוב להצטייד בהן כחוות דעת נוספת לצורך קבלת הפטור וזירוז התהליך. את הפטור הרפואי לו אתם זקוקים תוכלו לקבל כבר ביום הגיוס בוועדה רפואית לאחר מפגש עם קצין רפואה. פטור קבוע יינתן רק על ידי קצין רפואה צבאי פעיל.

במקרים בהם המצב דורש המשך בדיקה, תקבלו פטור זמני עד שהעניין יוסדר. פטור קצר טווח (עד 14 ימים) יוכל להינתן על ידי כל רופא צבאי בצה"ל. פטור זמני של עד 45 ימים יינתן על ידי רופא צבאי מומחה ופטורים זמניים מעל 45 ימים יינתנו על ידי קר״פ (קצין רפואה) פעיל בלבד.

אביזרי עזר

כחלק מזכויותיכם כחיילים בצה"ל, תוכלו לקבל מספר אביזרי עזר רפואיים במימון מלא. סל התרופות שנקבע על ידי משרד הבריאות הוא חינם ולא יהיה צורך לשלם עבור תרופות אלו לאחר קבלת מרשם מרופא צבאי מוסמך. בנוסף לכך, תוכלו לקבל מימון לאביזרי עזר רפואיים כמו משקפיים ועדשות, מכשיר שמיעה, בדיקות היריון, מכשיר אינהלציה, אביזרים אורתופדיים ועוד רבים אחרים, לרוב פעם אחת בשירות. לפרטים נוספים תוכלו לפנות אל מוקד חיל הרפואה או אל מרפאת היחידה לייעוץ אישי.

טיפול פסיכולוגי (קב"ן)

השירות הצבאי יכול להביא עימו לחצים נפשיים שונים שחשוב לטפל בהם כמו בכל כאב או פציעה אחרים בגוף. חשוב שתדעו, שלמרות השמועות, הפנייה לגורמי בריאות הנפש במהלך השירות הצבאי אינה ניתנת להעברה לאף גורם אזרחי וחסויה לחלוטין! הפנייה לקב"ן (קצין בריאות הנפש), פסיכולוג או עובד סוציאלי הינה למעשה אחת מזכויותיכם הבסיסיות כחיילים בצה"ל והוא, מצידו, מחויב לשמור על סודיות.

קבלת טיפול פסיכולוגי מקצועי מגורם ברה"ן (בריאות הנפש) תוכל להיעשות לפי מידת הצורך ולאחר שיחה ראשונית עם גורם מוסמך. אם ברצונכם להתחיל תהליך של ייעוץ פסיכולוגי אישי במרפאת ברה"ן מוסמכת של חיל הרפואה, אל תחששו לפנות אל גורמי ברה"ן ביחידתכם דרך המפקדים האישיים שלכם או דרך הפנייה ממרפאת היחידה.

 

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

שירותי רפואה דחופים
הזכויות שאתם חייבים להכיר