חיל הרפואה

עובדות

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: דנאל שווץ

מערכת אתר מתגייסים


חיל הרפואה הוא הגוף שמספק שירותים רפואיים לחיילי צה"ל, בין אם בשגרה ובין אם בשדה הקרב. מעבר לטיפול בחולים ופצועים החיל אחראי גם על הכשרתו של הכוח וציוד הרפואיים, החל ממיטות החולים ועד מסוקים לפינוי נפגעים. הנה 5 דברים שכנראה לא ידעתם על חיל הרפואה הישראלי >

חיל הרפואה נמצא תחת אט"ל (אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה) באופן רשמי, אך הוא למעשה בין החילות הבודדים שתחום אחריותם הישירה מתפרסת על גבי כלל הזרועות, האגפים והחילות בצה"ל. החיל אחראי על מתן מענה לצורך הבסיסי ביותר של הפרט – השמירה על הבריאות.

הנה 5 דברים שלא ידעתם על חיל הרפואה הישראלי

      1. בסיסים
        במחנה דורי (תל-השומר) נמצאת מפקדת קצין הרפואה הראשי (מקרפ"ר) וכמו כן בו נערכות הבדיקות הרפואיות לחיל האוויר (ירפ"א א' וב'). לחיל מרפאות צבאיות ראשיות בכל מחוז בארץ הנקראות מרפ"א (מרפאה אזורית) וממוקמות בחיפה, בבסיס צריפין שבראשון לציון, בבאר שבע ובירושלים. בית הספר לרפואה צבאית (בה"ד 10) נמצא בקריית ההדרכה שבנגב ובו מועברות כלל ההכשרות של החיל לחניכיו בנושאי הרפואה.
      2. הנחש והחרב
        הצבע האדום הוא צבע המסמל את עולם הרפואה ברחבי העולםסמל חיל הרפואה, לכן אין זה מפתיע שצבע זה נבחר לייצג את סמל חיל הרפואה של צה"ל. על הרקע האדום, מופיעים שני ענפי עץ זית, המסמלים את השלום ובמרכז הסמל מופיע נחש המלופף על חרב – סמל הנגזר מסמלה הבינלאומי של הרפואה ונקרא מטה אסקלפיוס. זהו למעשה מטהו של אל הרפואה היווני הקדום המייצג ריפוי גם בימינו. גופים וארגונים רפואיים רבים משתמשים בו כסמלם, ואותו אימץ במשך השנים גם חיל הרפואה של צה"ל.
      3. שבועת החובש
        בסיום הכשרתם, נשבעים כל חובשי צה"ל את שבועת החובש, בדומה לשבועת הרופא האזרחית. השבועה מדברת אודות המחויבות האישית של כל חובש בצה"ל לטפל בכל פצוע ללא אבחנה תוך שימוש בערכי צדק ושוויון. בנוסף, מילות השבועה מספרות על המחויבות ללוחמים פצועים וקובעת כי אין להשאירם בשדה הקרב, גם אם הדבר כולל סיכון חיים ממשי. השבועה מהווה קוד מוסרי שלפיו מצופה מהחובשים לפעול. על מגרש המסדרים של בה"ד 10 נעמדים מסיימי הקורס ונשבעים "אני נשבע היום הזה, להושיט יד עוזרת לכל פצוע ולכל חולה, אם נקלה ואם נכבד, אם אוהב ואם אויב, ולכל אדם באשר הוא אדם."
      4. ד"ר חיים שיבא
        ראש הממשלה הראשון, דוד בן-גוריון, ד סבר תחילה שחיילי צה"ל ישתמשו בשירותי הרפואה האזרחיים. דעתו השתנתה לאחר מפגש עם ד"ר חיים שיבא, רופא בכיר בארגון "ההגנה" שצבר ניסיון רב ברפואה צבאית במהלך מלחמת העולם השנייה. ד"ר שיבא שכנע את בן גוריון שצה"ל זקוק לכוח רפואי נפרד מהמערכת האזרחית ובעקבות כך הפך לימים סא"ל שיבא למפקד חיל הרפואה הראשון. צעדו הראשון בתפקיד היה להסב את בית החולים שניהל, תל-השומר, לבית חולים צבאי; כיום בית החולים, הסמוך למפקדת החיל הראשית, נקרא על שמו.
      5. סיוע הומניטרי
        נוסף על תפקודו בצה"ל, שולח חיל הרפואה משלחות סיוע בעת אסונות שונים לכל רחבי העולם. כשמתרחשים פיגועים, רעידות אדמה, מלחמות ומגיפות, יוצאת משלחת של חיל הרפואה הישראלי, בדיוק לפי הקוד המוסרי שמכתיבה שבועת החובש אשר לא מאפשרת לא לחילים ולא לדרג הבכיר להישאר אדישים לסבלם של אזרחים בעולם. הצבא הישראלי מתייצב לסייע לא פעם בכל זירה מוכת אסון והצוות הרפואי של החיל זוכה לשבחים בכל פעם מחדש. בין משלחות הסיוע ההומניטרי ניתן למנות את הסיוע לנפגעי הפיגוע בבואנוס איירס, ארגנטינה ב-1994, הסיוע לפליטים בקוסובו ב-1999, הסיוע לנפגעי רעידת האדמה בהאיטי ב-2010 והסיוע לנפגעי מפולת השלגים בנפאל ב-2015.

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

5 דברים שלא ידעתם על חיל החינוך והנוער
5 עובדות על זרוע הים