נשים לוחמות עושות היסטוריה
ההחלטה להתגייס למסלול לוחמה איננה מובנת מאליה עבור אף מלש"בית. לעיתים קרובות היא מלווה בשאלות, חששות ולבטים. למרות הכל, רבות בוחרות להתעלם מרעשי הרקע ולעשות את הצעד הזה. מתוך בחירה זו, נולדים סיפורים מעוררי השראה על נשים שמשרתות שירות מלא כלוחמות, מתקדמות לתפקידי פיקוד ומשנות מציאות. הכתבה הבאה מציגה כמה מהקולות והסיפורים האלו, החל משחר ההיסטוריה, למלחמת ”חרבות ברזל“ ועד לשיחה אישית עם לוחמת מהשטח – ומעניקה הצצה למה שמחכה למי ששוקלת לעשות את הבחירה ולהתגייס להיות לוחמת.
04.06.2025
4 דקות קריאה
7 אנשים סימנו כי המידע עזר להם

בשנת 1993 עתרה אליס מילר לבג“ץ בבקשה להתקבל לקורס טיס, וסימנה בכך ציון דרך חשוב בדרך לשילוב נשים בתפקידי לחימה בצה“ל. ב2004- הוקם גדוד החי"ר המעורב הראשון - קרקל, ומאז יותר ויותר נשים משרתות בתפקידי לחימה. בעשור האחרון נפתחו תפקידים רבים נוספים בפני נשים בצה“ל, וכיום כ86%- מהתפקידים פתוחים לשני המגדרים. שילובן של נשים בשירות קרבי ממשיך להתרחב, ומתבצע בהתאם ליכולות האישיות, לשיקולים מבצעיים ולמדיניות הצבא.
גם מהשבעה באוקטובר, נשמעו סיפורי גבורה של נשים לוחמות. סיפור אחד שבלט היה זה של הטנקיסטיות מפלוגת פרא של גדוד קרק"ל. בקרב הירואי, הן פילסו את דרכן ליישוב חולית והצילו את יושביו מהמשך האכזריות של חמאס, בזכות תושיה ומקצוענות.
בראיון לאחד מערוצי החדשות, סמ"ר ה' , מפקדת טנק שהשתתפה בקרב אמרה: "המחבלים יודעים שהיו בנות בטנקים? לא. למה, נראה לך שהן ראו את השיער של מיכל בורח מהג'נטקס?
בנים, בנות, מה זה משנה". רב"ט תמר, שישבה לידה, הדגישה: "אני אישית לא מרגישה גיבורה - אני מרגישה שאני לוחמת שהביאו לה פקודות והיא עשתה את העבודה שלה. אני מאמינה שכל אחת הייתה עושה את זה". הסיפור של הטנקיסטיות הוא רק אחד מבין עשרות סיפורי גבורה של נשים, לוחמות.
מאז, המלחמה נמשכת והסיפורים של נשים לוחמות ממשיכים להשמע. גם נ', לוחמת בחיל התותחנים, לחמה לאורך כל המלחמה. רגע לפני יציאתה לתרגיל נוסף, תפסתי אותה לשיחה על השירות כלוחמת. נ' שיתפה אותי בתחושת המשמעות המתגברת שעולה בלחימה האחרונה, דווקא בתור היותה אישה: "התחושה הזאת עצומה, עוד מלפני המלחמה, אבל עכשיו היא מתעצמת במיוחד. אני מרגישה שנשים ממש חלק משמעותי מהחיל הזה. הן נמצאות בתפקידי מפתח כמו קצינות ומפקדות פלוגה". היא הוסיפה: "הבחירה בלוחמה היא הרבה יותר משמעותית עבורי. ממני, בתור אישה, ציפו שאלך לתפקיד 'פשוט' יותר. למרות זאת, בחרתי להילחם ולהגן על המדינה שלי".
נ' שיתפה בכנות גם על האתגרים והתגובות מהסביבה שהגיעו בעקבות ההחלטה שלה. "זה מורכב. אני מגיעה מבית דתי ושם זה פחות מקובל, לא מעט אנשים הרימו גבה, אפילו המליצו לי לוותר על התפקיד. למרות הכל, הבחירה שלי לא השתנתה".
למרות הבטחון שלה בהחלטה ובדרך שבה היא בחרה, נ' מספרת בכנות גם על הפחד שלעיתים היא מרגישה: "בכל פעם שהמחשבות על פחד עולות אני נזכרת במשמעות של מה שאני עושה פה ומיד מתנערת מהן".
לכל מי שפקפק בה היא עונה: "הנשים שאיתי בלוחמה ואני, כולנו כאן כדי להישאר. אנחנו כאן כדי להוכיח לעצמנו, לכם ולכל בת שתרצה להיות לוחמת בעתיד שאנו מסוגלות. הנשים תורמות למערך הלחימה לא פחות מגברים וההוכחה חוזרת על עצמה כל פעם מחדש".
כפי שסיכמה לי נ', נשים היו וימשיכו להיות שחקניות מפתח בלוחמה של צה"ל. אם גם אתן רוצותלהשתלב במערך הלוחמה בצה"ל, הצעד הראשון הוא יום לוחמות בחזית. במהלך יום לוחמות בחזית תוכלי לשוחח עם לוחמות מכלל המערכים שיוכלו לספר לך מניסיונן האישי על השירות, ההכשרה והחוויות שלהן בצבא.

7 אנשים סימנו כי המידע עזר להם