כטמ"ם

קצונה

זרוע היבשה

זרוע האוויר

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: איתי מוסקוביץ'


רוצים לדעת מה קורה כשמשלבים את כוחות היבשה והאוויר ביחד? סרן ש' וסרן ע' הגיעו לספר לנו על אחד מהמערכים המיוחדים הקיימים בצה"ל. "אנחנו נמצאים בכל נקודה, כל הזמן ומבצעים מגוון רחב של משימות הגנה בט"ש (בביטחון השוטף). כמעט בכל פעילות שצה"ל עושה אתם יכולים להיות בטוחים שכלי טיס של המערך מעורב".

להקצין את החלום

״תמיד רציתי לקחת חלק במשהו משמעותי ולתרום כמה שיותר, זה מה שהוביל אותי קודם כל להגיע לקורס טיס ואחר כך רצון להישאר בתחום ולקחת חלק במערך הכטמ"ם", משתפת אותי ש' על הבחירה שלה לצאת לקצונה.
"היה לי ברור תמיד שארצה להוביל ולהנהיג בשירותי הצבאי. רציתי להיות לחיילים שלי אח, אבא ואמא בחיי היום יום שלהם בבסיס", מוסיף ע'.

סוללים את כל הדרך למערך

היום נפגשתי עם סרן ש', מפקדת בקורס כטמ"ם, בבסיס פלמחים ועם סרן ע', מפעיל כטמ"ם, מאוגדת עזה. שניהם התחילו את דרכם כשהתגייסו לקורס טיס. "הייתי בקורס בערך שנה. אפשר להגיע לקורס מפעיל רק אחרי שמקבלים סיכת צוות אוויר שהיא מקבילה לסיכת מ"מ", מספרת ש' על הדרך שלה.

עוד מוסיף ע' על הדרך שלו, "אחרי שהפסקתי את השתתפותי בקורס טיס נפתח עבורי שבוע ראיונות. בשבוע הראיונות מציגים יחידות שאפשר להגיע אליהם, עוברים ראיון אישי ולבסוף משתבצים לאחת מהאופציות שפתוחות. אני הגעתי לזיק (יחידת 52) שהיא תחת חיל התותחנים. כשאתה מסיים את ההכשרה הראשונית אתה מצטרף לצוות טיסה בקרונות ההפעלה של זיק. המשך המסלול הוא יציאה לבה"ד 1 ומשם לקורס מפעיל במערך".

אנחנו 80% מהפעילות המבצעית של חיל האוויר, לא בא בקלות!

"מערך הכטמ"ם (כלי הטייס המוטסים מרחוק), הוא מערך של חיל האוויר ושל זרוע היבשה שמהווה 80% מהפעילות המבצעית של חיל האוויר. אנחנו נמצאים בכל נקודה, כל הזמן ומבצעים מגוון רחב של משימות הגנה בט"ש (בביטחון השוטף). כמעט בכל פעילות שצה"ל עושה אתם יכולים להיות בטוחים שכלי טייס של המערך מעורב. הצוות בטייסות מורכב ממפקד המשימה ומפעיל. המפקד אחראי על הטסת המטוס, ניהול המשימה וקשר מול גורמים חיצוניים. המפעיל אחראי גם על ההטסה וגם על פענוח התמונה המלאה",  משתף אותי ע'.

"אחד הדברים המטורפים במערך הוא החידוש וההתקדמות. כלומר הקורס שיש היום יותר מפותח ולומדים בו מערכת אחרת מהקורס שאני עברתי. מה שמאתגר אותנו, אבל תורם לנו להמשיך ולהתמקצע כל פעם על מערכת אחרת", מוסיפה ש'.

 

מה מיוחד במערך לדעתכם?

"התפקיד מציע מגוון רחב. כלומר, אנחנו יכולים בבוקר לעשות משימה בגזרה אחת, בצהריים בגזרה אחרת ובערב בגזרה שלישית בין אם זה בתוך המדינה ומחוצה לה. אנחנו אוהבים שהפעילות המבצעית היא 24/7 שזה אחד הדברים הייחודים במערך. רוב הזמן שלנו הוא איסוף מבצעי ומודיעיני, ריבוי כוחות קרקעיים, חלק מהמעצרים ועוד המון דברים נוספים, תבואו ותגלו", אומרים בחיוך.

איך מטיסים כטמ"ם?

"המסלול בבית הספר אורך כחצי שנה והוא נמצא בבסיס פלמחים. במהלך החצי שנה לומדים את יסודות הטסת הכטמ"ם - החל מלתפעל חירומים, ללמוד על המטוס, ללמוד על הקרון ולהתחיל לגעת בעולם המשימה. הקורס מתעסק בשלושה פקטורים: הפעלה, קצונה - כולם מגיעים לכאן צוערים, כל אחד והדרך שהוא עבר והקורס נחשב להם כהשלמה חילית. הפקטור השלישי נקרא ציר הדמות שזה האופי הנדרש למפעיל כטמ"ם, התמודדות עם עומס ועם לחץ וקבלת החלטות, הבנת כובד האחריות שמוטלת עליך במשימה מבצעית וכו' '', מסבירה ש' בסבלנות.

עוד מוסיף ע', "בית הספר מכשיר את חייליו לדעת לקבל החלטות חשובות, לשמור על קור רוח גם בזמנים קשים ולנתח מצבים ולשלוט בהם. בתור מפעיל כטמ"ם אתה צריך לדעת להוביל משימה ואת כל מי שמתעסק עכשיו בלחימה ובמשימה".

מהם הקשיים בתפקיד?

"הקושי העיקרי בתפקיד הוא הפחד לעשות טעות כי בסופו של דבר גודל האחריות המוטלת עליך הוא עצום, אז מרחב הטעות הוא קטן. אבל אני יכולה להגיד שדרך התמודדות עם הקשיים היא אחד עם השני כי המערך בנוי על עבודת צוות, במיוחד שכל הדברים נשארים אצלנו ואי אפשר להתקשר לספר מה עבר עלייך לחברים או משפחה כי הכל מסווג. זה מה שהופך אותנו לחברים כל כך טובים", ש' מספרת בשמחה.

 

 

עפים ביחד

"אני חושבת שבכל חיל האוויר ובכלל בצה"ל יש מגמת עלייה בפתיחת תפקידים לנשים. לאחרונה, גם במערך שלנו יש לראשונה נשים מאיישות כסגן מפקד טייסת. אין שום הבדל בתפקיד שלנו בין גברים לנשים. כולם עוברים את אותה ההכשרה ואת אותו המסלול. אני לא מרגישה שום פער ביני לבין חברים שלי כאן שהם גברים. אני מאוד מקווה שנמשיך ונגדיל את כמות הנשים במערך", מדברת ש' בהתרגשות.

"אני חושב שזה בין התפקידים ששילוב נשים הוא קריטי מאוד. הוא מאפשר שוויון בין גברים לנשים. וההבדלים אם הם קיימים בכלל בין גברים לנשים לא באים לידי ביטוי", מחזק ע' את דבריה של ש'.

לעוף הכי גבוה

"הטיפ הכי טוב שאני יכולה לחשוב עליו לנופלים מקורס טיס, הוא לזכור שקיימים המון תפקידים מטורפים שפתוחים עבורם. המערך נותן לי להיות אחראית במשימה ולא רק חלק ממנה. זאת אחריות מטורפת ומדהימה שאני מרגישה הכי משמעותית לא רק בהסלמות אלא גם ביום יום, אני מרגישה מאוד שלמה במקום שלי", משתפת אותי ש' בגאווה.

 

 

 

 

 

 

 

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

האריות הלוחמות
לוחם בלב הים