סלנג צבאי

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: דנאל שווץ

מערכת אתר מתגייסים


תגיות

הכניסה לשגרה הצבאית יכולה להיות תהליך מבלבל - סביבה חדשה, מקום מגורים חדש ואם זה לא מספיק – גם שפה חדשה. על משק"ית הת"ש כבר שמעתם? יודעים מה עומד מאחורי המילה גדנ"ע? אתר מתגייסים מציג - מילון הקיצורים השלם לקראת הגיוס >

ברוכים הבאים לצה"ל

מלש"בים (מועמדים לשירות ביטחון) יקרים, ברוכים הבאים לצה"ל (צבא ההגנה לישראל). תהליך הגיוס שלכם מתחיל בלשכת הגיוס, שם נקבעים לכם נתוני האיכות הראשוניים שלכם – הדפ"ר (דירוג פסיכוטכני ראשוני) ועוד נתונים אישיים נוספים. את הזימון לצו הראשון קיבלתם בד"צ (דואר צבאי) ואולי אף שמתם לב שעל המכתב היה כתוב שהוא בלמ"ס (בלתי מסווג). לאחר הצו הראשון, הבנות מקבלות זימון ליום המא"ה (מיון, איתור והתאמה), שם ממשיך תהליך המיון שלהן.

חלקכם תקבלו דח"ש (דחיית שירות) ותתגייסו מאוחר יותר, או שפשוט תעברו קד"ץ (קורס קדם צבאי), למשל, בבסמ"ח (בית-ספר למקצועות המחשב). אלו המיועדים לשבצ"ק (שיבוץ קרבי) יגיעו ליח"ש (יחידות השדה) בחי"ר (חיל הרגלים), במג"ב (משמר הגבול) או בסטי"לים (ספינות טילים), האחראים על בט"ש (ביטחון שוטף). אחרים מכם יתגייסו לחמ"ן (חיל המודיעין), אכ"א (אגף כוח אדם), שח"ם (שירות חובה במשטרה), גל"ץ (גלי צה"ל) או דו"ץ (דובר צה"ל). חלקכם אולי אף יעשו ש"ש (שנת שירות) דרך גרעין נח"ל (נוער חלוצי לוחם).

ביום הגיוס תגיעו לשרשרת החיול הממוקם בבסיס תל-השומר. שם, בין היתר, תקבלו מ"א (מספר אישי) ותהפכו לחיילים בדרגת טור' (טוראי). חלקכם תעברו טירונות קרבית וחלקכם תעברו טירונות כל"ץ (כלל צה"לית). משרשרת החיול תצאו כנראה לבט"ר (בסיס טירונים), לבה"ד (בסיס הדרכה) לבח"א (בסיס חיל אוויר) או לבא"ח (בסיס הכשרה). בטירונות תפגשו את המפקד האישי שלכם - המ"כ (מפקד/ת כיתה), המ"מ (מפקד/ת המחלקה) וגם את המ"פ (מפקד/ת הפלוגה), ממש כמו בגדנ"ע (גדוד נוער עברי) שכמה מכם כבר הספיקו לעבור.

שעת ת"ש

כחלק מזכויות הת"ש (תנאי השירות) שלכם, אתם רשאים לפגוש את המש"קית (מפקדת שאינה קצינה) האחראית על הנושא, לבקר אצל הקב"ן (קצין בריאות נפש) וגם אצל החופ"ל (חובש/ת פלוגתי) המשתייכים לחר"פ (חיל הרפואה). מדי פעם תקפצו ל"כוורת" שעוד שגורה בפי החיילים כשק"ם (שירות קנטינות ומזנונים) בהפסקות או בשעת הט"ש (טרום שינה) כדי להתרענן קצת. לא תוכלו לנוח להרבה זמן כי הלו"ז (לוח הזמנים) הצפוף לא יאפשר לכם זאת: יש הרבה מה להספיק לפני שנכנסים לשק"ש (שק השינה) שלכם אחרי יום ארוך.

שני לוחמי בשטח

בטירונות תלמדו תכנים בסיסיים שכל חייל בצה"ל חייב לדעת כמו ע"ר (עזרה ראשונה), שימוש באמל"ח (אמצעי לחימה), הפעלת מ"ק (מכשיר קשר), נדב"ר (נוהל דיבור ברשת), התגוננות מאב"כ (אטומי-ביולוגי-כימי) וגם שיעורי מור"קים (מורשת קרב). את הציוד שתקבלו תצטרכו לשפצ"ר (לשפר צורה) ולבצע בכל בוקר גלח"ץ (גילוח וצחצוח - פנים ונעליים). מידי פעם יהיה לכם אימון גופני עם המדא"גית (מדריכת אימון גופני) ולכן תצטרכו לעלות על מד"ס (מדי ספורט). תצטרכו לבצע שמירות שלפניהן תעלו לעלמ"ש (עליית משמר) בהתאם להוראות החמ"ל (חדר מלחמה) של הבסיס לכוננות שמירה עד שיתבצע חזל"ש (חזרה לשגרה).

במהלך השירות תפגשו הרבה בעלי תפקידים שונים עם דרגות שונות כמו רב"ט (רב-טוראי), סמ"ר (סמל ראשון) או סג"ם (סגן-משנה) שבראשם כמובן עומד הרמטכ"ל (ראש המטה הכללי). מדי פעם תפגשו גם אנשים הממלאים תפקיד במיל' (מילואים). בכל בעיה בנושא לוגיסטי תוכלו לפנות אל הרס"פ (רב-סמל פלוגתי). על נושאי הלבוש, משמעת ופק"לים (פקודות קבע ללוחם) אחראי הרס"ר (רב-סמל ראשון) בבסיס. אליו תזומנו גם למת"ש (משפט תשלום) במידה ותקבלו דוח של שוטר מ"צ (משטרה צבאית).

אז מה אמרתם שהפז"ם (פרק זמן מינימלי) שלכם?

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מילון המושגים של זרוע הים
המושגים שאתם חייבים להכיר