חיל המשטרה הצבאית

תפקידים

משטרה צבאית

מ"צ

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: ויקה פדייב

מערכת אתר מתגייסים


הם משרתים על אזרחי, עוברים הכשרות דומות לאלו של חוקרים פרטיים ואוספים מודיעין על עריקים, משתמטים ושימוש בחומרים מסוכנים במסגרת הצבא. ראש ענף מודיעין ובילוש, סא"ל יניב חורש, מספר מה הדרך להתקבל לשירות באחד התפקידים הסודיים ביותר בצה"ל.

אחריות, נאמנות וסודיות מוחלטת

ספק אם קיים בצבא תפקיד שדורש יותר משמעת עצמית וזהירות מתפקידו של רכז המודיעין במצ"ח. אותם חיילים, חלקם בדרגות הזוטרות ביותר, אחראיים על פיתוח קשרים חשאיים, גיוס מקורות והפעלתם במקומות שונים על מנת להגיע לפתרון תיקי חקירה הקשורים לעבריינות בצה"ל. "צריך לזכור שמדובר בתפקיד שמערב שמירה על חיי אדם ולכן אנחנו חייבים לאתר מראש אנשים עם רגישות מספיק גבוהה כדי להתמודד עם האתגר", הסביר ראש ענף מודיעין ובילוש, סא"ל יניב חורש. "אחריות, נאמנות וסודיות מוחלטת למקורות שעוזרים לך הם המפתח להצלחה בתפקיד", הוסיף.

אחריות, נאמנות וסודיות מוחלטת למקורות שעוזרים לך הם המפתח להצלחה בתפקיד

תפקיד רכז המודיעין דורש מהחיילים להיות עצמאיים ומאוד מסורים לעבודה שלהם. לדבריו של סא"ל חורש, ברוב המוחלט של הזמן החיילים הם אלו שקובעים לעצמם את העבודה והמיקום בו הם נמצאים, כל זאת כמובן בהתאם לדרישות החקירה והמערכת. "שעות העבודה הן ייחודיות ומשתנות ואנחנו דורשים מהרכז להיות זמין ומאוד מרוכז בעבודה", הדגיש סא"ל חורש. "אם אין לחייל מוטיבציה לשרת בתפקיד כזה ולתרום מעצמו ב-100%, כדאי שהוא יוותר על מקומו מראש. מי שלא ישקיע לא יוכל להביא מידע קריטי לחקירה. צריך פה המון משמעת עצמית".

התפקיד אמנם בהחלט דורש המון, אבל הוא מתגמל בצורה לא פחותה. כמעט כל יוצאי היחידה המשיכו באותו הכיוון והשתלבו מיד עם שחרורם בתפקידים מקבילים או דומים בתחום המודיעין במשטרת ישראל ובגופים מודיעיניים וסודיים נוספים במדינה. "השירות בתפקיד מעניק לחייל ניסיון רב ומחדד לו תכונות כמו כושר השכנוע, כריזמה, דומיננטיות והתמודדות עם מצבים מורכבים", הסביר ראש מדור איסוף מודיעין, רס"ן גיא אלגזי. "גם מי שבחר לא להמשיך במקצוע דומה הגיע למקומות גבוהים כמו עריכת דין ולימודי משפטים", הוסיף.

השירות בתפקיד מעניק לחייל ניסיון רב ומחדד לו תכונות כמו כושר השכנוע, כריזמה, דומיננטיות והתמודדות עם מצבים מורכבים

המיונים לתפקיד

לפי מתכונת המיונים החדשה, בממוצע, בין 5-10% מכלל המתמיינים יתקבלו לתפקיד הנחשק וזה עוד לפני השלבים הממיינים במהלך הקורס והחפיפה שמתבצעת בשטח שנמשכים יחד כמעט חצי שנה. "יש לנו אחריות גדולה, אי אפשר פשוט 'לזרוק' את הרכז החדש למים העמוקים ולקוות שהוא יסתדר. לכל פעולה שהוא מבצע יש השלכות ואין יותר מדי מקום לטעויות", הדגיש רס"ן אלגזי. "זו הסיבה שאנחנו דואגים שהם יעברו אימוני כושר תמידיים, שלשם ההסוואה לא יסתובבו על מדים ושיהיו זמינים ומוכנים לעבודה גם בשעות-לא שעות".

חיילת משטרה צבאית

המיונים החדשים שמים דגש בעיקר על אמינות ויושרה ועל כן כוללים בין היתר שלב של ריאיון אישי עם פסיכולוג ממחלקת מדעי ההתנהגות של צה"ל. "רכז מודיעין צריך להיות קצת שחקן ולהסתגל למצבים חדשים במהירות וזו תכונה די נדירה", תיאר חורש. "רגע אחד הוא יכול לשבת במשרד של מפקד האוגדה, לדבר ברהיטות ובנימוס, ורגע אחר כך להתחכך באוכלוסיה עם מנטליות שונה לחלוטין ועדיין הוא יצטרך להתאים את עצמו אליה ולא להיראות זר. כל המשימות דורשות ממנו לשדר אמינות, רוגע וביטחון, גם אם הוא לא מרגיש כך באמת. היה חשוב לנו לאתר מראש את האנשים שיש להם את התכונות האלו ובמהלך הקורס נעצים ונפתח אותן על מנת לעשות בהן את השימוש הטוב ביותר".

כמועמדים לשירות ביטחון, תוכלו להגיש בקשה להתמיין לתפקיד רכז המודיעין ואף לפנות ישירות לענף המודיעין והבילוש במשטרה הצבאית החוקרת. "בעבר היינו מקבלים רק חיילים שהחלו את שירותם כחוקרים ביחידה ועכשיו אנחנו מאמינים שבעזרת המיון החדש והכשרה מתאימה נוכל להפוך את תפקיד הרכז לאחד המבוקשים ביותר", התגאה סא"ל חורש. "המתאימים ביותר יגיעו ליחידה שהיא גם משפחה אוהבת ותומכת. אנחנו מבטיחים לכם חוויות לכל החיים, רק שיישאר בסוד".

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

הכירו את מערך הלוחמה האלקטרונית
תפקידי ההוראה והדרכה בחיל החינוך והנוער