חיל המשטרה הצבאית

מערך גחל"ת

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: דנאל שווץ

מערכת אתר מתגייסים


חיילים המוצאים עצמם בכלא הצבאי מסיבות שונות, מגיעים לטיפולו של מערך גורמי החזרה לשירות תקין האמון על סיוע לכלוא ומניעת כליאה חוזרת באמצעות הקלות שירות שונות. מדוע הוקם המערך? כמה מאבחנות יש בצה"ל? היכן לומדים על שפת גוף וקרימינולוגיה? 5 עובדות על מערך הגחל"ת

  1. איך מזהים שקרים?

    מערך הגחל"ת חתום על אחד מהקורסים הכי ארוכים בצה"ל, שאורכו כ-4 חודשים. הקורס האינטנסיבי, המתקיים בבית הספר לשיטור של המשטרה הצבאית - בה"ד 13, עוסק בתכנים מגוונים ומרתקים כמו קרימינולוגיה, פסיכולוגיה, שפת גוף, זיהוי שקרים וניתוח התנהגות. בין היתר, לומדים החיילים בקורס כיצד לשנן בעל פה כמויות מידע גדולות. 
  2. כוח קטן, אחריות גדולה

    מערך הגחל"ת הוא מערך מצומצם וייחודי. בצה"ל משרתים 25 מאבחני גחל"ת ובכל קורס, המתקיים אחת לחצי שנה, מוכשרים בין 8 ל-12 מאבחנים, מה שהופך את יומו של כל מאבחן לאינטנסיבי, מאתגר ורצוף עבודה.
  3. לא אסירים, כלואים

    האוכלוסייה מולה עובדים המאבחנים היא חיילים נפקדים, עריקים וסרבנים בלבד ולכן הם מכונים כלואים ולא אסירים.
  4. זה סודי

    המידע אותו משתפים הכלואים באבחון הכולל פרטים אישיים ורגישים כמו צריכת סמים ואלכוהול, אלימות במשפחה, נתק מההורים והבית, קשיים כלכליים, מקרי אונס ועוד, נשאר בין כותלי הכלא ואוזני המאבחנים בלבד. בנוסף לכך, גם פעילות המערך, תכני הקורס ומהלך האבחון נשארים סודיים.
  5. מרד כלא 6

    המערך הוקם בשנת 2003 בעקבות מרד האסירים שהתרחש בשנת 1997 בכלא 6. 10 חיילים מפלוגה ג' השתלטו על הסוהרים וקשרו אותם תוך איומים על חייהם. הצוות שניהל את המשא ומתן לשחרור הסוהרים התפלא מדרישותיהם הפשוטות - רופא, מש"קית ת"ש ואוזן קשבת. בעקבות ועדת חקירה הוחלט על הקמת המערך מתוך מסקנה אחת - לא ניתן לכלוא אדם ללא טיפול בסיסי.

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

5 דברים שלא ידעתם על מרכז ההובלה
גדוד חדש הוקם בצה"ל