זרוע הים

סטי"לים

לוחם ימי

אנשים סימנו כי המידע עזר להם

מאת: סברינה סטרחוב


סמ"ר רועי ניר, לוחם ימי בספינת אח"י חנית, הגיע לספר לנו על השירות השונה והמיוחד על המים, על ההכשרה והקורס שעבר בבה"ד חיל הים ועל ההפלגות והאירועים שתפעל בשירות: "צריך לפעמים ללכת עם החזה נפוח והראש למטה כי אתה יודע שאתה עושה המון דברים חשאים וחשובים שאתה לא יכול לספר עליהם". רוצים לדעת עוד על איך נראה השירות בסטי"לים? איך נראה השירות המעורב בספינה? המשיכו לקרוא>

איך התכוננת לגיבושים?

"אני זוכר שדיברתי עם אנשים שהיו בחיל הים כדי לבוא מוכן. הפחד הכי גדול שלי לפני הגיוס היה להיות רחוק מהבית. בגיבוש אתה בא לתת הכל, אין לך מה להפסיד לפני. מבחינה פיזית הייתי ספורטאי לפני, אז לא התכוננתי באופן מיוחד לגיבוש. חשוב לדעת שהגיבוש הוא לא רק פיזי, אלא הוא בעיקר מנטלי. בוחנים אותך על העבודה שלך בצוות, על החוסן המנטלי והפן החברתי שלך" משתף רועי.

בסוף הקושי בשירות, הוא יותר מנטלי וחברתי מאשר פיזי. אנחנו לא נלחמים עם הגוף שלנו כמו בחי״ר, ברגע אמת אנחנו יוצאים לים להפלגות ארוכות בספינה. אתה נמצא עם אותם האנשים ואתה צריך להישאר מפוקס ולעשות את התפקיד שלך הכי טוב, בכל רגע נתון. הגיבוש הוא בהתאם, הוא בא לחשל אותך מבחינה מנטלית יותר מאשר פיזית.

אילו גיבושים צריך לעבור בשביל לשרת כלוחם ימי בצבא?

"בשביל להשתבץ כלוחם ימי, אתה מדרג את התפקיד בשאלון ההעדפות, ועובר את הגיבוש ללוחם ימי. את הגיבוש עוברים בבה"ד של חיל הים בחיפה. בסוף הגיבוש נותנים לך אפשרות לבחור - לחתום ויתור על חיל הים והתפקיד או להמשיך למסלול של לוחם ימי ושיבוץ בחיל הים".

איזה טיפ היית נותן למלש"ב שתכף עובר את הגיבושים?

"הייתי מציע לו לבוא בראש טוב, לקחת את זה כאתגר אישי. לבוא להתנסות ולראות מה זה חיל הים. בגיבוש עצמו יש אפשרות לשאול את הלוחמים המשרתים בספינות שאלות. בנוסף, הגיבוש זאת הזדמנות לראות איפה הוא יעבור את ההכשרה". 

איך הרגשת ברגע שקיבלת את הודעת השיבוץ?

"הרגשתי הקלה, ומאוד שמחתי כי סוף סוף הייתה לי וודאות לאן אני מתגייס. ידעתי שאני מגיע למקום שהוא מוכר כי המשפחה שלי שירתה בחיל הים. קראתי על התפקיד לפני הגיוס, ובעיקר דיברתי עם אנשים ששירתו בחיל. ניסיתי להגיע כמה שיותר מוכן" מספר לנו רועי על הרגע שבו קיבל את הודעת השיבוץ.

כמה זמן נמשכת הטירונות?

"הטירונות אורכת כחודש, בבה"ד חיל הים. ואחרי הטירונות משבצים את כל הלוחמים לקורסים. קושי שהיה לי בטירונות הוא שלא הכרתי אף אחד, אבל לאט לאט אתה מתחבר לאנשים ואתם צוברים ביחד חוויות".

כמה זמן נמשכת ההכשרה?

"ההכשרה יכולה לארוך בין שלושה לשישה חודשים, תלוי לאיזה קורס אתה משתבץ. אני שובצתי לקורס אלחוטן שנמשך חמישה חודשים ומתקיים בבה"ד חיל הים. לכל מחזור גיוס נפתחים קורסים מסוימים לפי הצרכים בספינות. יש מעל לעשרה קורסים".

איך נראית ההכשרה?

"בקורס אתה מתחיל ללמוד את המקצוע מבחינה עיונית, כמובן שבסדיר כשאתה מגיע לספינה אתה רק ממשיך ללמוד את המקצוע יותר ויותר. הקורס מכין אותנו כמה שאפשר לחיים בספינה, אבל בעיקר מאמנים אותנו לחיות עם חוסר ודאות, ומחזקים את החוסן המנטלי שלנו".

מה עזר לך להתגבר על כל קושי ולהמשיך להתקדם?

"אני עברתי את ההכשרה בתקופת הקורונה, בקורסים אמורים לצאת 12\2 ואני סגרתי 35 שלוש פעמים. מה שעזר לי מאוד היה התמיכה מהבית, והחברים שאיתי פה. אתה מכיר אנשים בקורס, וכולם ביחד מתמודדים עם חוויה כל כך אינטנסיבית אז מתחברים מאוד והופכים להיות משפחה אחד של השני".

איך הרגשת בסיום הקורס?

"מאוד שמחתי, סיום הקורס הוא תחילת הדבר שאליו אתה בעצם התגייסת. אתה נפרד מהחברים שלך מהקורס ואתם מתחלקים לספינות שונות. אני ידעתי שאני אשרת בחיפה מההתחלה, כי הסטי"לים נמצאים בחיפה. לפעמים יורדים לאילת אבל זה לא קורה בתדירות גבוהה. אז ברגע ששובצתי לסטי"לים הבנתי שאני אשרת בחיפה. יש לי ארבעה חברים שהיו איתי בקורס והם איתי על הספינה אז עברנו ביחד את כל השירות. הם החברים הכי טובים שלי".

האם יצאת להפלגה?

"הייתי בהמון הפלגות, יצא לי גם לצאת להפלגה של 17 ימים ברצף. זה קשוח, אבל זו אחת החוויות הכי משמעותיות שהיו לי בשירות. אחרי כמה ימים אתה שוכח שיש את העולם בחוץ ואתה מתנתק לגמריי. אתה חי רק עם הצוות בספינה. ההתנתקות מהטלפון היא קשה, אבל מתרגלים לזה".

יש הרבה רגעים שאתה יוצא החוצה מהספינה להתאוורר, ורואה הרבה שקיעות, זריחות וכוכבים נופלים בלילה. זה די מטורף, יש רגע כזה שאתה מתחבר למציאות ומתנתק מהתפקיד שלך - רואה שאתה נמצא ב- 360 מעלות ים, לפעמים רואים דולפינים, זה מדהים. אני חשוב שהחיבור הזה של השירות עם הטבע הוא מאוד מיוחד" משתף אותנו רועי ברגעים המשמעותיים מההפלגות בים.

ספר לי על הרגע שבו הבנת את משמעות התפקיד

"יצא לי להיות חלק מעשרות מבצעים בשירות שלי, הגעתי בתקופה מאוד פעילה של חיל הים. על רוב הדברים אני לא יכול לספר. צריך לפעמים ללכת עם החזה נפוח והראש למטה כי אתה יודע שאתה עושה המון דברים חשאיים וחשובים שאתה לא יכול לספר עליהם. ברגעים האלה אני הרגשתי הכי משמעותי".

האם אתה מרגיש שהשירות פיתח אותך כאדם?

"מאוד, אני מרגיש שרועי שהתגייס זה לא רועי שמשתחרר עוד רגע. גם בספינה עצמה יש לך המון לאן להתפתח מקצועית. בשירות על ספינה יש המון התמודדות יומיומית עם חוסר ודאות, זה משהו שמאוד מבגר ומפתח אותך אישית. מהסתכלות על עצמי ועל חברים שלי, אנשים משתנים לטובה בשירות הזה. גם אם מישהו לא חשב שהוא צריך להשתנות לטובה זה פשוט קורה באופן אוטומטי כי השירות הזה מאוד מאתגר, מבגר ומלמד" משתף אותנו רועי.

מה היית אומר למלש"ב שחולם להגיע לחיל הים?

"שילך על זה! שיגשים את החלום שלו! זה מקום שהוא מאוד מעניין, גם מבחינת עשייה וגם מבחינת אינטראקציה עם אנשים. לחיות על ספינה עם שישים לוחמים ולוחמות זה משהו שמצד אחד הוא מאוד מאתגר ומצד שני מאוד כיף. הדברים העיקריים בשירות על ספינה הם חוסר ודאות - וההתמודדות איתה שמפתחת אותך מאוד. וחיי החברה, לחיות על שמונים מטר עם שישים איש במקום סגור בים, זה לעבור הכל ביחד! אין עוד מקום בצה"ל שיכול לספק לך חוויה כזאת" משתף אותנו רועי בחיוך.

 

  • {{item.value}}
    {{item.count}}

{{counter}} אנשים סימנו כי המידע עזר להם

שליטה מרחוק
נעים מאוד, צה"ל!